23948sdkhjf

Krav på nationellt matsvinnsgrepp

Tre myndigheter vill att Sverige antar en nationell strategi för att halvera matsvinnet.
Mellan 2013 och 2015 hade Livsmedelsverket, Jordbruksverket och Naturvårdsverket i uppdrag att komma med förslag på hur Sverige kan begränsa matsvinn. Myndigheterna har bland annat undersökt huruvida eventuella hinder kan minska andelen mat som går till spillo, satsat på informationsinsatser till konsumenter och lyfta "goda exempel".

Läs också: Så kan livsmedelsbranschen spara 8 miljarder

I tisdags överlämnade myndigheterna slutrapporten till landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (s). I den förespråkas införandet av en nationell strategi för att uppnå FN:s målsättning om att halvera matsvinnet i både butiks- och konsumentledet fram till 2030.

— Projektet har inneburit en bra start och har bidragit till att få upp matsvinn på agendan i Sverige. Men för att få till en varaktig förändring behöver arbetet fortsätta säger Ingela Dahlin, projektledare på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

Den tänkta strategin föreslås omfattade ytterligare satsningar på kommunikation, kartläggningar och ett närmare samarbete med berörda aktörer.

— Undersökningar har visat att en del av maten som odlas försvinner redan på fältet. Det beror på ojämn efterfrågan eller att det saknas en marknad för att sälja grönsaker som inte är helt perfekta berättar Ulrika Franke, utredare vid Jordbruksverket, i en kommentar.


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078