23948sdkhjf

Förslag: 5 kronor för en plastkasse

Naturvårdsverket tycker att priset på plastkassar ska höjas med 150 procent, pengar som ska gå till butikerna.
I början av veckan inkom ett förslag från Naturvårdsverket till regeringen. Myndigheten vill se en prisökning på 150 procent, från cirka 2 till 5 kronor för en vanlig plastbärkasse i livsmedelsaffären.

— Naturvårdsverket bedömer att ett lägsta pris på alla plastbärkassar är vad som krävs för att minska förbrukningen och öka återanvändningen, säger Sandra Backlund, samhällsekonom på Naturvårdsverket, i ett pressmeddelande.

Ett lägstapris för plastkassar är nödvändigt för att Sverige ska bli ett föregångsland i den av EU beslutade ansatsen att minska användandet av de tunna plastkassarna med hälften fram till 2025. Det för att minska den negativa miljöpåverkan som är förknippat till hög användning. I Sverige förbrukar vi idag mer än 80 kassar per person och år, enligt Naturvårdsverket.

— Det viktiga är att plastförbrukningen i samhället minskar. Sverige vill gå i täten inom EU:s miljöarbete. Världen har enats om ett globalt klimatavtal i Paris, och det är viktigt att ta stora kliv framåt i flera miljömål och inte minst är en giftfri miljö viktig, säger Sandra Backlund.

Naturvårdsverket är tydligt med att en chockhöjning av priset är att föredra framför totalförbud mot plastkassar.

— Förbjuder man samtliga blir det förmodligen papperskassar som används i stället och de är mer energikrävande. Dessutom behövs kassar med andra egenskaper än papper ibland, säger Sandra Backlund till TT.

Enligt förslaget, som nu ska ut på remiss, ska pengarna som prishöjningen genererar gå till återförsäljaren.
Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062