23948sdkhjf

Kommun bryter med skandalföretag

Efter att nyligen vunnit en miljonorder väljer en kommun att häva avtalet med fruktföretaget som lurade Myndighetssverige.
Följetongen om Företagsväxter går vidare.

I december åtalsanmäldes fruktkorgsföretaget från Knivsta av Livsmedelsverket. De fruktleveranser som handlats upp av bland annat Livsmedelsverket, Regeringskansliet, Trafikverket och Skatteverket visade sig efter en kontroll inte innehålla vad som utlovats. Fruktkorgarna vägde för lite, och dessutom var frukten konventionellt odlad, inte ekologiskt, vilket var vad beställarna betalat för.

Läs också: Fruktföretag anmäls för ekofusk mot regeringen

I förra veckan stod det klart att fruktföretaget vunnit en upphandling till ett värde av 1,8 miljoner kronor. Upphandlingen vanns trots att Inköp Gävleborg, som hanterat frågan, var väl medveten om misstankarna om fusk med vikt och ekologi.

Läs också: Fuskande företag landar miljonaffär

Bodens kommun, kund sedan i höstas, har valt att gå i motsatt riktning. Kommunen häver nu avtalet med Företagsväxter efter totalt sex leveranser, skriver Upphandling24.

Den levererade frukten ska, enligt kommunens upphandlingschef, varit skadad eller innehållit mindre frukt än utlovat.

— När det gäller Företagsväxter så har faktiskt alla deras fruktleveranser varit felaktiga. Bodens kommun gjorde en skriftlig erinran där bristerna påtalades och kommunen uppmanade leverantören att omgående åtgärda bristerna i annat fall riskerade företaget vite och hävning av avtalet, säger Theresa Hägglund, upphandlingschef på Bodens kommun till NSD.

Till tidningen säger Theresa Hägglund att Bodens kommun har givit företaget många chanser.

— Det är viktigt att vi som avtalspart reagerar och agerar när en leverantör inte lever upp till kravet vi ställer. Det tycker jag att vi gjort i det här fallet.

Kommunen går nu ut med en ny fruktupphandling.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078