23948sdkhjf

"Fel i läskdebatten"

Svenskarna dricker allt mindre läsk, men den som läser medierapporteringen kan få en annan bild. Det anser Konsumentföreningen Stockholm.
— Om man ser till sockrad läsk dricker vi 57 liter per person och år och det är betydligt mindre än för tio år sedan, säger Louise Ungerth, chef Konsument & Miljö, Konsumentföreningen Stockholm, KfS.

Men för den som följer med i den aktuella hälsodebatten kan få en annan uppfattning, varnar KfS, som är en av huvudägarna till livsmedelskedjan Coop.

— Att exempelvis Aftonbladet får läskkonsumtionen till 92 liter per person och år beror på att de inkluderar lightläsk och smaksatt kolsyrat vatten. Poängen i Aftonbladets artikelserie är svenskens stora konsumtion av socker och då bör man exkludera den sockerfria läsken och vattnet från statistiken. Faktum är att konsumtionen av sockrad läsk faktiskt har minskat från 73 liter per person och år till 57 liter under perioden 2003-2014 enligt Sveriges Bryggeriers statistik, säger Louise Ungerth.

Konsumentföreningen är inte heller nöjd med hur Jordbruksverket räknar godiskonsumtionen, som enligt myndigheten uppgick till 15 kilo per person under 2014. KfS anser att det är bättre att luta sig mot siffror från Chokofa, organisationen för choklad- och konfektyrbranschen, som visar att konsumtionen varit oförändrad på 14 kilo per person sedan år 2000.

— Det är bra att det är stort fokus i debatten på att vi äter för mycket sockerrika produkter för att det ska vara hälsosamt. Statistik är ingen exakt vetenskap men det är viktigt att det är ordning på siffrorna så att vi kan angripa orsaker till ohälsa utifrån korrekt underlag och mäta framgångar och bakslag när det gäller svenskarnas matvanor kopplat till hälsa, säger Louise Ungerth.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062