23948sdkhjf

Facken nobbar Livsmedelsföretagen

Livsmedelsföretagen och fackförbunden är inte överens om löneökningsnivåer.
Senast på torsdag, 31 mars, måste arbetsgivare och fackförbund inom industrin komma överens om ett nytt kollektivavtal. Men parterna är långt ifrån överens om vilka löneökningsnivåer som är rimliga under den kommande tvåårsperioden.

Det gemensamma bud som arbetsgivarorganisationerna inom industrin, däribland Livsmedelsföretagen, under gårdagen överlämnade till sina fackliga motparter får nobben.

För livsmedelsbranschens vidkommande handlar det om en dragkamp mellan Livsmedelsföretagen och Livsmedelsarbetareförbundet (Livs), Unionen och Sveriges Ingenjörer.

Budet från arbetsgivarna består av en nivåhöjning med 1,75 procent i årstakt, varav 0,1 procent utgör premiehöjning till deltidspension. Det innebär att löneavtalens nivåökning uppgår till 3,3 procent under den tvååriga avtalsperioden.

Oacceptabelt anser samtliga fem förbund som utgör samarbetsorganet Facken inom industrin: Livs, Sveriges Ingenjörer, Unionen, GS och IF Metall. Industrifacken har tidigare föreslagit en årlig ökning på 2,8 procent.

— Vi avvisar med skärpa de låga löneökningsnivåer som arbetsgivarna föreslår, skriver de i ett gemensamt pressmeddelande.

Slutförhandlingarna om industriavtalet leds av fem opartiska ordförande.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062