23948sdkhjf

Kronfågel planerar ny stor fabrik

Efter den kraschade Lagerbergsaffären — nu vill kycklingjätten återigen etablera sig i Kristianstad.
De senaste fyra åren har Kronfågel, Scandi Standards svenska dotterbolag, ökat den årliga slaktvolymen från 36 till 50 miljoner kycklingar. Den produktionen sker i Valla utanför Katrineholm, där Kronfågel nyligen invigt en ny förädlingsanläggning för färdigstekta kycklingprodukter, en investering på 20 miljoner kronor.

Läs också: Därför bygger Kronfågel ut

Nu vill Kronfågel växa betänkligt. Bolaget har tecknat ett hyreskontrakt i Karpalund utanför Kristianstad med målsättningen att, efter investeringar, uppnå en årlig kapacitet på 20 miljoner kycklingar "i ett första steg". Det uppger Kronfågel i ett pressmeddelande.

Det blir en slags hemkomst för Kronfågel, som tidigare bedrivit slakteri i Kristianstad, en verksamhet som bommade igen 2011.

Kronfågel planerar såväl slakt som styckning och förädling lokalerna som tidigare tillhört sopptillverkaren Continental Food, som stängde 2015.

"Utöver de ekonomiska fördelarna med en anläggning nära uppfödare i södra Sverige skulle detta ytterligare minska bolagets miljöbelastning samt gynna djuromsorgen ytterligare genom kortare transporter. Kronfågels etablering i Karpalund skapar också tillväxtmöjligheter för uppfödare i södra Sverige", skriver Kronfågel i ett pressmeddelande.

Under fjolåret var Scandi Standard och Kronfågel nära att köpa upp kycklingföretaget Lagerbergs, en affär som stoppades av Konkurrensverket. Efter att förvärvet gått i stöpet meddelade Kronfågel att ett arbete med att hitta en alternativ aktör att förvärva, i syfte att "framtida kapacitetsbehov".

Läs också: Kronfågel ger upp Lagerbergs
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062