23948sdkhjf

Kommun stoppar halalkött

Samtliga kommunala verksamheter i Staffanstorp slutar servera halal- och kosherslaktat kött, efter beslut från kommunstyrelsen.
Ritualslaktat kött, det vill säga djur slaktade enligt halal- eller kosherregler, ska inte längre serveras inom Staffanstorps kommuns verksamheter. Det efter ett beslut i kommunstyrelsen, skriver Sydsvenskan.

Motionen, som kommer från en sverigedemokratisk kommunpolitiker, pekar på att "skolor och förskolor ska vara fria från religiösa inslag", varför ritualslaktat kött inte borde tillagas. Kommunstyrelsen instämmer och har nu godkänt motionen.

— Jag tycker att det är viktigt att skolan hålls neutral från religionsutövande. Att man är informerande om religioner snarare än praktiserande, säger kommunstyrelsens ordförande Christian Sonesson (m), till tidningen.

Just nu pågår arbetet med att fastställa en ny kostpolicy för Staffanstorps kommun och Socialdemokraterna och Miljöpartiet, som reserverade sig mot beslutet, anser att det finns problem med ett framtida eventuellt förbud, vilket Sverigedemokraterna föreslår, mot halal- eller kosherslaktat kött.

— Kommunens kostpolicy handlar inte bara om skolmaten. Det är hela kommunens verksamhet. De har inte tänkt på äldreomsorgen till exempel. Om en muslim på ett boende vill kunna äta halalkött ska man kunna välja det, säger oppositionsrådet Pierre Sjöström (s), till Sydsvenskan.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078