23948sdkhjf

Skånskt hopp trots Findus-chock

Livsmedelsakademins vd beklagar Findus hädanfärd från Bjuv — men ser samtidigt en livskraftig skånsk livsmedelsindustri. Och hon tror att innovationsandan som präglade idén om Food Valley of Bjuv kvarstår.
Anställda, politiker, privatpersoner, tyckare — till och med konkurrenter som ärtproducenten Toppfrys — har alla uttryckt allt ifrån sorg till oro och indignation över att brittiska Nomad Foods har valt att flytta Findus verksamhet i Bjuv.

Läs också: Regeringen kräver svar om Findus

Det gör också Lotta Törner, vd för näringslivsorganisationen Livsmedelsakademin, som har som målsättning att göra Skåne till en "kulinarisk frontregion" .

— Det är jättesorgligt att Findus verksamhet i Bjuv försvinner, säger hon till Food Supply.

Läs också: Protester mot Findus-nedläggningen

Många har också dragit slutsatsen att nedläggningen av Findus kommer att påverka hela regionens livsmedelsnäring negativt per automatik.

— Det är felaktigt. Framför allt för att livsmedelsbranschen är så stor, och bred. Det finns alltid delar som går bra. Samtidigt som många har det kämpigt finns det andra som upplever ett fantastiskt uppsving, säger Lotta Törner och tar havreproduktstillverkaren Oatly, dryckesföretaget Caliente och Skånemejerier som exempel.

Hur ser du på de dystra tongångarna?

— Det är nog ganska naturligt egentligen. Med full respekt för att det som hänt kring Findus är både stort och tråkigt, tycker jag inte att vi bör dra alltför stora växlar på detta. Nyheter om att de riktigt stora livsmedelsföretagen köpts upp av utländska företag för att sedan försvinna från Sverige har egentligen kommit ganska regelbundet under de senaste åren.

— Visst är det en tråkig utveckling, som också förekommer i många andra branscher, men det är troligen en utveckling som vi kommer att se mer av också framöver. Samtidigt är livsmedelsproduktion inget som är lätt att flytta på. Oftast är det de riktigt stora företagen har möjlighet att flytta hela produktionen utomlands.

Hon pekar på att tillväxten i skånsk livsmedelsnäring är positiv och att det är de små- och medelstora företagen som driver den utvecklingen. Findus har varslat 450 anställda i Bjuv. Samtidigt har antalet anställda inom medelstora skånska livsmedelsföretag ökat från 4 000 till 5 000 personer mellan 2007 och 2014.

Läs också: Findus om Bjuv-nedläggningen: Dystert

Företag med mellan 10 och 249 medarbetare har övertagit storbolagens roll som den dominerande kategorin i branschen. Även så kallade mikroföretag med färre än 10 anställda har ökat i antal, även om de står endast för cirka 4 procent av branschens totala omsättning.

— De flesta livsmedelsföretag i Sverige är idag små eller medelstora. Att från den basen försöka producera för en global marknad utifrån skalfördelar är svårt, och kanske inte heller önskvärt. Vi behöver arbeta med höga mervärden och innovation, både i Sverige och på exportmarknaderna.

Vad har investeringarna som gjorts på Findus, och satsningar som Food Valley of Bjuv, haft för betydelse för den regionala livsmedelsbranschen? När det gäller synen på innovationer, till exempel.

— Food Valley of Bjuv har varit en spännande tanke, inte minst för att ett stort internationellt företag tog initiativ till en livsmedelsverksamhet som bygger på en cirkulär tanke. Jag är säker på att andan som drev fram idén finns kvar och att konceptet kommer att leva kvar på ett eller annat sätt.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064