Michelinkrogar blir Krav-märkta
Tre Göteborgskrogar tar ekologiskt kliv.
Därmed finns det fem svenska Krav-märkta restauranger som är med i Guide Michelin. Sedan tidigare är Restaurang Volt i Stockholm och PM & Vänner i Växjö certifierade.
Björn Persson, krögare på Koka, säger att certifieringen handlar om att ta restaurangens filosofi om hållbart producerad mat ett steg längre.
— Den typ av restaurang som vi tillhör bör ta ett stort miljöansvar. Om vi, som jobbar med säsongsbaserad västsvensk mat, klarar att hitta nog med ekologiska råvaror så klarar andra också av det, säger Björn Persson, krögare på Koka, i ett pressmeddelande.
Håkan Thörnström driver Thörnströms kök tillsammans med Anne Thörnström. De har jobbat med en ekologisk inriktning de senaste åren.
— När vi har sökt efter den bästa råvaran så har den ofta varit ekologisk, hävdar Håkan Thörnström, som upptäckt att kroggästerna gärna väljer en restaurang med ett seriöst miljöarbete.
— Att vi kan skylta med att vi jobbar efter KRAVs regler stärker ytterligare gästernas förtroende för det arbete vi gör.
Alla tre krogar är Krav-certieriade på nivå ett, vilket innebär att 25 procent av livsmedlen ska vara godkända, alternativt 15 godkända produkter.
— Man måste inte vara världsmästare från början. Skulle alla krogar bara börja med att byta ut 15 produkter till KRAV-märkta skulle det göra stor skillnad, säger Stefan Karlsson, krögare på SK Mat & Människor.