23948sdkhjf

Snart blir det dyrare på Systembolaget

Regeringen vill höja skatten på öl, vin och sprit. Förslaget får tummen upp — och kritik.
I vårpropositionen flaggar regeringen för höjd alkoholskatt från 2017. Förslaget gäller en skattehöjning på sprit med 1 procent, och 4 procent på öl, vin och övriga drycker.

Enligt finansminister Magdalena Andersson innebär det att priset på en burk starköl höjs med 25 öre och priset på en flaska 70-kronorsvin med runt en krona.

I dag är skatten på öl 1,94 kronor per liter, 25,17 kronor per liter vin av normal styrka och 255,74 kronor för 40-procentig sprit.

Finansdepartementet räknar med att få in 390 miljoner kronor i ökade skatteintäkter 2017. 2014 inbringade alkoholskatten 12,8 miljarder kronor till statskassan.

En som jublar över finansministerns besked är Johnny Mostacero, förbundsordförande för IOGT-NTO.

— Det är väldigt glädjande att regeringen nu föreslår den här höjningen. En ökad alkoholskatt leder till en minskad alkoholkonsumtion och därmed färre skador, samtidigt som de ökade intäkterna gör att vi står bättre rustade för att ta hand om de som drabbas, säger Johnny Mostacero, förbundsordförande för IOGT-NTO.

Erika Nylander, vd för Sprit & Vinleverantörsföreningen, är inte lika positiv.

— Som företrädare för Sveriges sprit och vinleverantörer ser vi med stor oro på vad förslaget kommer att medföra när det gäller ökad illegal införsel och smuggling, Alla insatta i problembilden med inhemskt höjda priser på alkohol när omvärldens priser är betydligt lägre vet att den oregistrerade konsumtionen ökar, vilket i sin tur minskar både skatteintäkterna och kontrollen över försäljningen, som istället sker från rastplatser och garage, säger Erika Nylander, i ett pressmeddelande.
Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078