23948sdkhjf

Skåne blir inte högkvarter för miljardprojekt

Öresundsregionen snuvas på chansen att bli högkvarter för EU:s stora livsmedelssatsning.
I höst beslutar EU vilken av de aspirerande regioner som tilldelas den gigantiska Food-KIC:en, en livsmedelssatsning med runt 1,5 miljarder kronor i potten.

KIC står för Knowledge and Innovation Community och det bidrag som väljs ut blir en slags centralpunkt för produktinnovationer inom EU under ett decennium framöver.

En av kandidaterna har varit Skåne-Köpenhamnsregionen. Sedan 2009 har bland annat Region Skåne, företagsklustret Livsmedelsakademin och Lunds universitet kämpat för att kamma hem EU-satsningen. Den svensk-danska kampanjen backas upp och drivs också av livsmedelsföretag som Orkla Foods, Arla, Lantmännen och Tetra Pak.

Nu står det emellertid klart att Skåne blir snuvade på huvudkontoret för EU:s miljardsatsning på livsmedelsindustrin. Det europeiska nätverk som den dansk-svenska ansträngningen är en del av har bestämt att huvudkontoret ska placeras i italienska Bologna, om nätverkets ansökan vinner EU:s gillande. Det uppger HD-Sydsvenskan.

— Det är tråkigt, men vårt arbete med denna KIC står inte och faller med huvudkontoret. Vi hade gärna sett att det placerades i Norden, men det handlar bara om ett 20-tal jobb. Den faktiska verksamheten bedrivs via så kallade co-location center. Nu gäller det att vi får till ett riktigt bra förslag till ett sådant, så det blir så starkt uppbyggt som möjligt, för att vi ska kunna se till att så mycket projektmedel som möjligt hamnar här, säger Märta Stenevi (mp), som är första vice ordförande i Skånes regionstyrelse, till tidningen.

Lotta Törner, vd på Livsmedelsakademin, bekräftar vad Märta Stenevi säger.

— Det är tråkigt att huvudkontoret inte hamnade här, men det viktiga är att vi vinner KIC-utlysningen och kan bygga upp ett starkt Co-location Center, säger hon till Food Supply.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078