23948sdkhjf

Intresset för whisky ökar

Fler än varannan svensk uppger att intresset för drycken har ökat de senaste tre åren.
Det innebär en ökning med 7 procentenheter jämfört med i fjol, enligt en undersökning som sprittillverkaren Diageo Sverige låtit göra, där 1 700 svenskar har svarat på frågor om whisky.

Nästan sex av tio dricker whisky minst några gånger i månaden. Mest whisky dricker män som bor i Norrland. Men enligt undersökningen leds utvecklingen av kvinnorna, vars intresse har växt med över 20 procent det senaste året.

— Det är mycket roligt att se hur vårt intresse och kunskap kring whisky ökar. Det är en välkommen utveckling där jag gläds extra mycket åt antalet kvinnor som säger sig ha ett intresse för whisky. Whisky har historiskt sett oftast uppfattas som en något maskulin dryck men de senaste åren har vi kunnat se fler kvinnor på whiskyprovningar, säger Mikael Lundén, Brand Ambassador på Diageo och medlem i whiskysamfundet The Keepers of the Quaich.

Alltfler svenskar uppfattar sig också som whiskykännare — 58 procent säger att de har mer kunskap om drycken i dag än för fem år sedan. De flesta, 41 procent, uppskattar rökig whisky mest, följt av frisk whisky (32 procent) och fruktig whisky (15,5 procent)

Single malt dominerar fortfarande hos svenskarna men öredrar blended whisky har ökat med hela 8,2 procentenheter jämfört med föregående år. Nästan en fjärdedel av whiskydrickarna har blended whisky som favorit.

— Det är spännande att se utvecklingen och att blended whisky är på frammarsch. Till följd av det ökade smakintresset bryr sig svensken mindre om vad som står på etiketten och väljer whisky med smaklökarna. Internationellt har blends alltid varit mer populära, och nu ser vi att trenden även har kommit hit, säger Mikael Lundén, Diageo.

Om undersökningen

Whiskybarometern genomfördes mellan i mars 2016 av Diageo i samarbete med Survey Sampling International (SSI) och innefattar svar från totalt 1700 personer mellan 25-64 år från hela Sverigevarav 1000 som uppgivit att de dricker whisky minst fyra gånger om året.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078