23948sdkhjf

Svensk Fågel breddar märkning

Den "Gula Pippin" accepterar numera att tredje part använder märkningen. Det innebär fler förädlade kyckling- och kalkonprodukter i butikerna.
Ett nytt avtal innebär att fler fler förädlade kyckling- och kalkonprodukter kommer att branschorganisationen Svensk Fågels ursprungs- och kvalitetsmärkning, "den Gula Pippin", i livsmedelsbutikerna.

Det eftersom det nu blir möjligt för tredje part att använda märkningen på egna, förädlade produkter, förutsatt att både bonde och slakteri är medlemmar i Svensk Fågel. Dessutom måste företaget nå upp till Svensk Fågels krav och klara årliga kontroller från utomstående kontrollorgan.

— När vi tidigare fått frågan har vi varit tvungna att neka, eftersom det har varit svårt att kontrollera att företagen lever upp till våra hårda krav på livsmedelssäkerhet. Men nu har vi tagit fram ett avtal med villkor som innebär att konsumenter har möjlighet att välja bland fler förädlade produkter med en tydlig kvalitetsstämpel som de kan fortsätta känna sig trygga med, säger Maria Donis, vd på Svensk Fågel, i ett pressmeddelande.

Utöver Svensk Fågels krav och kontroller som rör djurhälsa, djurvälfärd och livsmedelssäkerhet ska produkterna även följa standarden FSSC 22 000 (Food Safety System Certification) alternativt BRC Food. Det innebär att alla företag som vill leverera livsmedelsprodukter till stora detaljhandelskedjor eller grossister måste uppfylla specifika krav för kvalitet och livsmedelssäkerhet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.069