23948sdkhjf

Importerat kött vanligast i storkök

Mer än hälften av allt nötkött som serveras i offentliga kök runt om i landet kommer från utlandet. Svensk kyckling stärker dock positionerna.
Totalt sett blir det vanligare med svenska livsmedel på tallrikarna i storkök inom den offentliga sektorn. Men utländskt nötkött dominerar alltjämt. Mer än häften av allt nötkött som kommuner och landsting köpte in under förra året var importerat. Det visar en rapport från LRF, som granskat upphandlingar till skolkök i ett hundratal kommuner och landsting, rapporterar TT.

Kartläggningen från LRF visar samtidigt på att svensk kyckling fått ett rejält uppsving inom det offentliga. Oberett svenskt kycklingkött står idag för 80 procent av all färsk kyckling som upphandlas. När det gäller färdiglagade kycklingrätter är det fortfarande vanligast med utländskt.

Enligt LRF är det prioriteringen av pris i offentliga upphandlingar som gör att det serveras mer importerat än svenskt kött i storkök på skolor, sjukhus och andra offentliga verksamheter.

— Men om upphandlarna börjar ställa kvalitetskrav, till exempel djurskyddskrav, då plötsligt har svenskproducerade livsmedel en bättre chans, säger Axel Hansson, LRF:s marknadsutvecklare för offentlig upphandling, till TT.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079