23948sdkhjf

Kommunens kebabprojekt gav resultat

Helsingborgs kommun bestämde sig för att ta tag i problemet med det ofta svårhanterade kebabköttet.
För många restauranger är det sällan som en kebabstock tar slut under dagen. Efter att ha grillats färdiga under ett par timmar är det många som slår av grillen efter lunch, för att sedan sätta igång den igen under eftermiddagen. Hanteringen, som sker i flera steg, är också förenat med mikrobiologiska faror, som i värsta fall kan göra kunderna sjuka.

För att ta uti med med detta genomförde miljöförvaltningen i Helsingborg en granskning 2014, ett projekt som följdes upp under fjolåret.

— Syftet med kontrollerna var att se ifall de insatser vi gjorde under 2014 har haft någon effekt på hanteringen av kebabstockarna, säger Peter Svensson, miljöinspektör i Helsingborg.

Sammanlagt kontrollerade hanteringen av kebabstockar i totalt 50 av stadens verksamheter, bland annat när det gäller förvaring, upptining, nedkylning och rengöring av utrustning.

Miljöförvaltningens mål var att 75 procent av verksamheterna skulle ha åtgärdat sina avvikelser inom de största riskområdena på ett bestående sätt. Resultatet blev 60 procent. På två områden märktes stor skillnad vid återbesöket: nedkylning och återuppvärmning. Från tolv avvikelser 2014 fanns endast en året därpå.

— Våra kontroller visar att antalet avvikelser var färre. Men den egna kontrollen måste fortfarande förbättras, säger Peter Svensson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.173