23948sdkhjf

Avokado hotas av torka

På mindre än ett decennium har odlingsarealen i Chile halverats. Även USA och Mexiko drabbas av sämre skördar.
Avokado blir allt mer populär och i europeiska medier beskrivs den som en nyttig "superfrukt". Globalt sett har konsumtionen skjutit i höjden. Men samtidigt som att efterfrågan ökar står produktionen inför en kris.

För att odla avokado krävs stora mängder vatten, något som det till följd av klimatförändringar finns allt mindre av i trakter där storproducenterna finns. Som Kalifornien i USA, Mexiko och inte minst Chile, som under en nioårsperiod varit utsatt för torka. Det har lätt till att den chilenska odlingsarealen för avokado nästan har halverats, uppger SVT Nyheter.

Enligt Eduardo Tumas, avokadoodlare från Chile, har bristen på vatten drabbat näringen hårt.

— Vi hade totalt sett 35 000 hektar avokado, men nu har vi bara 18 000 hektar kvar. Klimatet har förändrats. Vi lantbrukare är de som förstår klimatet bäst för vi tillbringar hela arbetsdagen utomhus, vilket andra inte gör. Värmeböljorna blir alltmer utdragna och det regnar allt mindre. Vårt stora problem är vattenbrist. Vi vattnar avokadoträden varje dag, men med allt mindre vatten. Vi kan knappt hålla träden vid liv, säger han till SVT Nyheter.

Grannarna har tvingats hugga ned alla sina avokadoträd och själv har han — förutom att plocka bort omogna frukter som fallit av i förtid — fått säga upp anställda, uppger SVT Nyheter.

Priserna stiger i takt med att stora delar av skörden förstörs av torkan, och det lynniga väderfenomenet El Niño gör inte saken lättare för de som odlar "det gröna guldet". Avokado är inte längre lika inkomstbringande som förr och i Chile, liksom i Kalifornien och Mexiko, pågår nu krissamtal för att hitta vägar att fortsätta att exportera avokado över världen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.133