23948sdkhjf

Norge: WWF vilseleder

Den norska fiskerinäringen är inte nöjd med Världsnaturfondens nya fiskguide.
Förra veckan lanserade Världsnaturfonden, WWF, sin årliga guide kring vilka matfiskar svenska konsumenter kan köpa med gott samvete, och vilka arter vars bestånd befinner sig i riskzonen.

Läs också: Nej till torsk — ja till räkor

I WWF:s guide listas torsk från Barents hav och Nordöstatlanten som gul- respektive rödmärkt, det vill säga att konsumenter bör tänka efter inte de handlar fisken, eller att låta bli att köpa helt och håller. Det har fått Norges sjömatråd att reagera. Organisationen finansieras av den norska fiskerinäringen och syftar till att främja norsk fiskexport.

Enligt Norges sjömatsråd riskerar WWF:s riktlinjer att vilseleda svenska konsumenter.

— Den norska torsken från nordöstra Arktis (Norska havet och Barents hav) är MSC-certifierad. Det norska torskfisket är internationellt erkänt som ett av världens bäst förvaltade fisken. Detta borde framgå tydligare i guiden, säger Geir Håvard Hanssen, kommunikationsdirektör för Norges sjömatråd.

I guiden framgår det inte att den norska torsken är hållbar och MSC-certifierad, anser norrmännen.

— Uppgifterna i WWF:s fiskguide är motsägelsefulla. Konsumenter som vill äta hållbar sjömat riskerar att bli vilseledda och välja bort hållbar fisk. Guiden förvirrar mer än den förklarar, säger Geir Håvard Hanssen.

WWF:s fiskguide ger ut i flera länder, men innehållet kan variera. I Norge listas till exempel torsk, sej och räkor från Barents hav som gröna medan de blivit gullistade i Sverige.

Att svenska WWF listar norsk torsk som gul och röd beror på uppfattningen om att fiskbeståndet ser sämre ut än tidigare år. Men I Norge ser bedömningen annorlunda ut.

— Det totala torskbeståndet och lekbeståndet har varit på rekordhög nivå. Att en period med mycket stora bestånd följs av en nedgång är i sammanhanget helt naturligt. Det skulle ske även utan fiske. Vår bedömning är att fisketrycket är närmast optimalt givet beståndet, säger Knut Korsbrekke, forskare på Havforskningsinstituttet, Norges ledande centrum för havsforskning.

Norges sjömatråd får stöd av Minna Epps, som är programdirektör på Marine Stewardship Council, MSC.

— Svenska konsumenter kan tryggt fortsätta äta torsk, sej och räkor från MSC-certifierade norska fisken – denna sjömat kommer från hållbara bestånd och är fiskad med hållbara metoder.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.096