23948sdkhjf

Nya regler för slakterier

Bred överenskommelse om mer rättssäkra djurskyddsbedömningar.
På tisdagen fastställdes en ny vägledning för djurskyddskontroll på slakterier, något som tagits fram i samarbete med Livsmedelsverket, länsstyrelserna, Sveriges lantbruksuniversitet och branschen.

Tillsammans har aktörerna tagit fram vägledningen i syfte att skapa mer trygghet genom mer likvärdiga djurskyddsbedömningar, tydligare hantering av brister i samband med slakt och bättre samordning mellan myndigheter.

I vägledningen beskrivs hur myndigheterna ska kommunicera bristerna i djurskyddet mellan sig och till lantbrukaren. Lantbrukarna, transportörerna och slakteriföretagarna ska nu känna en större trygghet kring myndigheternas hantering när djur skickas till slakt.

— Som lantbrukare ska man känna sig trygg med att djurskyddet bedöms likvärdigt. Det är också viktigt att lantbrukaren får information i ett tidigt skede om det är så att veterinären har hittat brister. Kontrollmyndigheternas nuvarande bedömningar av djurskyddet i samband med slakt har lett till att antalet ärenden till länsstyrelserna ökat. Detta kombinerat med bristande kommunikation har lett till oro hos främst lantbrukarna, men genom vägledningen skapar vi förutsättningar för att det ska bli bättre, säger Katharina Gielen, chef för enheten för idisslare och gris på Jordbruksverket.

Under hösten planerar Jordbruksverket tillsammans med Livsmedelsverket att utbilda officiella veterinärer på slakterierna, länsstyrelserna, besättningsveterinärer, transportörer samt rådgivare i djurbedömningar, handläggning, informationsflöden och åtgärder.

Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, är positiva till förändringen.

— För djurägaren har det nuvarande arbetssättet medfört rättsosäkerhet, oro och betydande ekonomiska förluster på grund av den stora osäkerheten kring vilka djur som kan skickas och godkännas för slakt. Att djurägare enligt den nya vägledningen informeras om de befarade brister som veterinären på slakteriet skickar vidare till länsstyrelsen är bra även om jag ser det som en självklarhet då det bland annat är viktigt för djurskyddet. Det understryks också i vägledningen att veterinären på slakteriet ska ta hänsyn till uppgifter som djurägaren själv skickar in med djuren som till exempel beskriver åtgärder som vidtagits gällande vissa specifika djur, säger Helena Jonsson, förbundsordförande LRF, i ett pressmeddelande.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079