23948sdkhjf

Spendrupsbryggeri stoppas (igen)

Följetongen om Spendrups bryggeriplaner i Visby hamn fortsätter. "Det är klart att det är beklagligt", säger Johan Spendrup, vd på Gotlands Bryggeri.
Det handlar om en av de största industriinvesteringarna i Gotlands historia, runt 100 miljoner kronor. Men också en räkning till de gotländska skattebetalarna på 15 miljoner för sanering.

Läs också : Inget beslut om nytt Spendrupsbryggeri

I första hand rör det sig emellertid om en osedvanligt utdragen process med många turer, upprörda känslor lokalt, politisk strid och snirklig byråkrati.

Läs också: Grönt ljus för Spendrups på Gotland

I veckan stod det klart att förvaltningsrätten upphäver försäljningen av den tidigare hamnterminalen tillika tilltänkta bryggerianläggningen i Visby. Det trots att Gotlands regionfullmäktige givit klartecken.

— Det är klart att det är beklagligt att det stoppar processen, vi har redan från början en tajt tidsplan, säger Johan Spendrup, vd på Spendrupsägda Gotlands bryggeri, som vill driva bryggeriet, till Helagotland.

Vad förvaltningsrätten reagerat på är brister i hur fullmäktige hanterade beslutet om försäljningen, ett beslut som fattades i september 2015.

Johan Spendrup och Gotlands Bryggeri är tolkar dock domen som i grunden fördelaktig och vd:n vill inte rikta någon kritik mot regionens rätt att hantera försäljningsprocessen.

— Det var ett formaliafel som har att göra med processförfarelsen under kungörelsen. Jag kan inte säga något om hur det påverkar oss. Nu ska vi sätta oss ned och prata med regionen, då ser vi hur vi ska gå vidare, säger Johan Spendrup till Helagotland.

Även den tidigare stötestenen om villkor för en grundvattenledning har lyfts fram av rätten, som anser att regionen givit ett otillåtet stöd till Spendrups. Johan Spendrup avvisar att Gotlands Bryggeri gynnas på ett otillbörligt sätt i vattenfrågan och konstaterar att bryggeriet kommer att stå för kostnaderna för den vattenledning som kommer att forsla mellan 15-20 miljoner liter vatten om året, om affären går i lås.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078