23948sdkhjf

Arla: Satsa på GMO-fritt

Ökar kompensationen till mjölkbönderna för att möta tysk efterfrågan.
Arla uppmanar sina mjölkbönder att gå över till GMO-fritt foder. Enligt Arla befinner sig mejerijätten i en gynnsam position för att möta en marknad som är villig att betala ett högre pris mjölk producerad med helt fritt från GMO.

Det är inte minst intresset från tyska livsmedelskedjor som lockar och enligt styrelseordförande Åke Hantoft är Arla redo att möta den ökade europeiska efterfrågan.

— Vi har tillgång till världens största ekologiska mjölkpool, där det är standard med GMO-fritt foder, och svenska Arlabönder har alltid använt GMO-fritt foder. Det innebär att omkring 20 procent av Arlas mjölkpool redan uppfyller marknadens krav. Det finns en kommersiell potential i det här som vi kan ta till vara och bygga vidare på genom att locka fler Arlabönder att gå över till GMO-fritt foder, säger Åke Hantoft, i ett pressmeddelande.

Åke Hantoft understryker dock att beslutet att uppmuntra till mer GMO-fritt foder i mjölkproduktionen grundar sig i strikt kommersiella intressen — i frågan om GMO har Arlas ägare inte ändrat ståndpunkt i en mer GMO-skeptisk riktning.

— Vi Arlabönder välkomnar innovativa lösningar och ny teknologi, som kan förbättra lantbruket och bidra till att ge mat åt världens växande befolkning på ett hållbart sätt. Vi stänger inte dörren för GMO och vi kommer fortsätta att bevaka den vetenskapliga forskningen angående för- och nackdelar med GMO, säger Åke Hantoft.

För Arlabönderna innebär GMO-fritt foder en merkostnad, ett faktum som Arla avser kompensera genom en premie om 1 eurocent per kilo mjölk.

— Den omedelbara efterfrågan är på upp till 1 miljard extra kilo mjölk under de kommande 12 månaderna, och vi räknar med att kunna betala de deltagande Arlabönderna 1 extra eurocent per kilo mjölk. Vi har inget exakt startdatum, men vi arbetar snabbt för att få alla detaljer på plats. Den högre kompensationen kommer även att betalas ut till de svenska Arlabönderna som redan använder GMO-fritt foder, säger Arlas koncernchef Peder Tuborgh, i en kommentar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078