Kinesiska kräftor dyrare
Priset skjuter i höjden när Kina vill ha ny tullavgift.
Det, i kombination med att kräftans popularitet ständigt ökar på den inhemska kinesiska marknaden, driver upp priserna kraftigt.
— Det har blivit en nationalrätt även i Kina och bara till Shanghai transporteras 100 ton kräftor per dag. Man kan säga att vi har lärt dem att äta kräftor, säger Peter Arvidsson, som tidigare var vd på Pandalus.
Enligt tidningen ligger prisuppgången på ungefär 20 procent från fjol.
— Det är anmärkningsvärt, säger Petter Rönnqvist, vd för fisk- och skaldjursföretaget Seasam, till Dagens Industri.
Han uppger sig vara på jakt efter billigare alternativ.
—Vi har till exempel egyptiska kräftor. Det har vi haft innan också, men nu har vi över 100 ton. Vi tittar även på andra länder som jag inte vill nämna, säger Petter Rönnqvist, och påpekar att Kinas storhetstid som exportör av kräftor till Sverige kan vara över.
Branschen tycks dock vara enig om att det inte kommer att råda någon kräftbrist inför premiären. De svenska kräftorna ligger på en stabil nivå runt 400 kronor kilot, uppger Peter Arvidsson till tidningen.