23948sdkhjf

Vegankost kan ge fängelse

Italienska politiker vill kunna straffa föräldrar som uteslutande ger barn vegansk mat.
Föräldrar som tvingar sina barn till en vegansk diet ska kunna få fängelse i upp till fyra år. Åtminstone om det lagförslag som den italienska parlamentsledamoten Elvira Savino, från det borgerliga partiet Forza Italia, klubbas igenom. Det skriver Independent.

Hon anser att barn ska skyddas från "radikaliserade föräldrar" som endast serverar vegansk mat, en mathållning som hon betraktas som "bristfällig kost" för barn under 16 år, uppger The Telegraph.

"Det finns inget att säga om att en informerad vuxen väljer att följa en vegansk diet. Problemet uppstår när barn är inblandade", säger Elvira Savino, enligt Independent.

Enligt Elvira Savino riskerar barn som uteslutande lever på vegankost att drabbas av brist på vitamin B12, järn och zink. Det kan i sin tur leda till blodbrist och neurologiska åkommor.

Bakgrunden till lagförslaget är flera uppmärksammade fall med undernärda barn i Italien. I somras omhändertog italiensk polis ett blott 14 månader gammalt barn som enligt uppgift endast fått tillgång till en obalanserad vegankost. Enligt Independent har dessutom ett flertal föräldrar förlorat vårdnaden om sina barn under den senaste tiden efter att ha "tvingat dem" att äta vegansk mat.

Enligt den italienska tidningen Corriere della Sera är 8 procent av den italienska befolkningen veganer eller vegetarianer.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078