23948sdkhjf

Rekordlågt pris hotar blåbärsbranschen

"Det är skamligt", säger bäruppköpare.
Alla jublar inte när alltför stora delar av landets yta täcks blått. En rekordstor tillgång på blåbär innebär också störningar i pris. För det är inte bara i svenska marker som blåbären frodas i år - hela världsmarknaden uppges vara övermättad.

Läs också: Blåbärsrekord väntar

Bo Holmqvist från Lycksele, bäruppköpare sedan ett kvarts sekel tillbaka, har aldrig givit så lite för blåbären. Samtidigt har sju kronor kilot stigit till både åtta och nio kronor, uppger P4 Västerbotten.

— Man står ju och skäms varje gång dom frågar vad man ska betala. De flesta förstår väl att det inte är jag som sätter Sveriges bärpriser. Det är skamligt att plockarna inte ska få betalt för att dra in råvaran, säger han till Sveriges Radio.

Förutom välfyllda blåbärslager på världsmarknaden är konkurrensen från Östeuropa mördande. Där säljs rensade blåbär för upp till 15 kronor kilot, hävdar Bo Holmqvist. Därmed minskar incitamenten för de fria bärplockare, inte sällan från just länder i östra Europa, som han köper av att ta sig Sverige.

— Det kommer inte att komma något folk till Sverige för att plocka bär. Efter i år så är det frågan om det kommer någon alls om de inte får rätsida på prissättningen, säger Bo Holmqvist, som är orolig för branschens framtid.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078