23948sdkhjf

Unga varnas för surströmming

"Smarta ungdomar håller sig till surströmmingssäsongen", anser Livsmedelsverket.
Unga personer som tycker om att smaska på surströmming bör begränsa intaget till under den stundande surströmmingssäsongen. Resten av året bör ungdomar undvika delikatessen, uppmanar Livsmedelsverket.

Orsaken är naturligtvis att strömming kan innehålla höga halter av miljögifterna dioxin och PCB, vilka lagras i kroppen och förs över till framtida barn vid graviditet och amning. Barn och ungdomar är extra känsliga mot miljögifterna och bör inte äta strömming oftare än två-tre gånger per år, lyder Livsmedelsverkets rekommendation. Detsamma gäller för kvinnor som siktar på att få barn i framtiden.

— Så för alla unga surströmmingsälskare är det smart att passa på nu, och skippa strömmingen resten av året, säger Emma Halldin Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

Det är oftast större strömming från Bottenhavet som används till surströmming och den senaste data som Livsmedelsverket har över dioxin- och PCB-halter är från 2014.

— 2014 var halterna fortfarande höga. Det var tyvärr väntat eftersom halterna sjunker så långsamt. I år följer vi upp med nya prover på strömmingen, säger Emma Halldin Ankarberg.

Enligt Livsmedelsverket är det fritt fram för män och kvinnor som har passerat barnafödande ålder att äta strömming en gång i veckan.

Fiskar som kan innehålla höga halter av miljögifterna dioxin och PCB

* strömming/sill från Östersjön inklusive Bottniska viken (strömming och sill är samma fiskart, men den kallas "strömming" norr om Kalmar och "sill" söder om Kalmar)
*vildfångad lax och öring från Östersjön inklusive Bottniska viken, samt Vänern och Vättern
*vildfångad sik från Vänern och Vättern
*vildfångad röding från Vättern
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078