Första insektsfarmen i stor skala på gång
Dansk insektsbonde vill skapa ett proteinalternativ och siktar mot att producera 28 ton om året.
– Jag var på jakt efter nya möjligheter, som inte var knutna till det konventionella lantbruket. En vän föreslog insekter och nu är vi i gång, säger Dorte Svenstrup till Food Supply DK.
Idag är produktionen begränsad till några få hundra kilo insekter, men ambitionerna är att kunna leverera uppemot 28 ton om året – och förhoppningsvis mycket mer.
– Just nu är vi i en testfas där vi prövar vilka metoder som fungerar bäst. Vi ska också kunna dokumentera att livsmedelssäkerheten är i topp. I den lilla hall som vi nu använder räknar vi med att kunna producera 28 ton om året, men vi har fler byggnader som också kan användas, säger Dorte Svenstrup.
Insekterna ska användas till livsmedel – både i ursprunglig form och i fabrikat – samt till djurfoder och gödningsmedel.
– Insekter kan lösa en rad av de utmaningar som vi står inför, både vad gäller mänskligt och miljömässigt. Vi kommer att behöva naturligt protein i livsmedel, och dessutom är insekter är ett bra alternativ till den soja vi importerar till djurfoder idag, säger Dorte Svenstrup.
Heimdal Entofarm är redan i dialog med flera potentiella köpare av de kommande insektsprodukterna och Dorte Svenstrup är inte orolig för en låg efterfrågan.
– Min uppfattning är att många unga inte är rädda för att äta insekter, säger hon.
Ett av hindren som kan dyka upp på vägen, och därmed stoppa en uppskalning till storproduktion, är regleringen av livsmedel i Danmark. Just nu saknas riktlinjer för hantering och produktion av insekter i vissa fall.
– Det hänger i hög grad på hur snabbt Fødevarestyrelsen (Livsmedelsverket) och det politiska systemet fasar in insekter i lagarna. Vi har precis fått godkänt för att producera hela insekter till livsmedel, men saknar tillstånd att producera till djurfoder, säger Dorte Svenstrup.