23948sdkhjf

Höganäs rester kan bli fiskodling

Metallpulverföretagets restvärme planeras användas till fiskodling och växthus – kan resultera i 200 nya jobb.
Höganäs AB:s fabriker tillverkar metallpulver och har idag en hel del restvärme som går till spillo. En del används som fjärrvärme, men det överblivna kylvattnet på mellan 50 till 60 grader kan inte bli fjärrvärme – däremot passar det väl för andra projekt. Enligt HD-Sydsvenskans näringslivssajt 8till5 planerar Höganäs, i samarbete med Höganäs energi och Lundabolaget WA3RM AB, att utveckla både växthus och fiskodling med hjälp av restvärmen.

Läs också: Fiskföretag simmar mot strömmen

Företaget WA3RM, som tidigare utvecklat ett liknande koncept tillsammans med Findus i Bjuv, planerar att köpa upp restenergi och koldioxid från Höganäs för att använda till fiskodling och växthus.

– Många finansiärer vill investera i gröna projekt, säger Michael Wiegert, medgrundare till WA3RM, till 8till5.

Läs också: Ladugårdsodlad fisk tog livsmedelspris

Genom att koppla ihop växthus med fiskodling kan värmen användas i flera steg – den högre värmen leds till växthuset, som sedan leds till fiskodlingen. Med hjälp av fiskarnas bajs kan man också göda plantorna i växthuset.

Läs också: Mångmiljonsatsning på fiskodling på land

Enligt Michael Wiegert uppskattas projektet kunna leda till 150-200 nya jobb. Anläggningen, som troligen kommer att bli mellan sju och femton hektar stor, ska vara på plats inom tre år.

Höganäs AB planererar inte att själva driva verksamheten, utan letar nu efter intressenter.

– Vi kan erbjuda något som kan vara intressant för den som är intresserad av att odla i växthus eller driva fiskodling. I första hand vill vi jobba med lokala företagare, det finns ju många som odlar grönsaker i bygden, säger Magnus Pettersson, energisamordnare på Höganäs AB, till 8till5.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079