23948sdkhjf

Biodlare vädjar till butikerna efter dålig honungsskörd

En kall sommar ger usel skörd och prishöjningar.
Det talades om rekordskörd i juli och svenska biodlare kunde stoltsera med mycket honung i kuporna. Men glädjen blev inte långvarig. När säsongen lider mot sitt slut summeras 2016, likt fjolåret, som ett dåligt honungsår. Nu hoppas biodlarna att butikerna förstår odlarnas situation och köper den svenska honung som finns istället för importerad honung, trots de prishöjningar som följer.

Läs också: Honung – framtidens antibiotika

– Jag önskar att butikerna förstår hur våra förutsättningar ser ut, det går ju inte att garantera volym på en produkt som kommer från naturen och är så beroende av väder och vind, säger Lars Höglund som driver företaget Mitt Bi i Härnösand, i ett pressmeddelande från Svenska Bin.

I och med att förra året också gav en usel skörd kan producenterna inte heller täcka upp med honung från reservlager.

– Förra året var ändå det absolut sämsta på 35 år och i år blir det halva skörden hos oss i Uppsalatrakten, säger Göran Sundström på Uplandshonung.

Läs också: Bin ska få integrationen att surra

För att bina ska kunna producera rikligt med honung behöver de tillgång till nektar och pollen tidigt på våren, som helst ska bjuda på temperaturer över 15 grader. Med hjälp av pollen kan nya arbetsbin bildas för att omvandla nektar till honung. För att växterna ska kunna producera nektar krävs det i sin tur att det är lagom varmt och fuktigt. Är det för kallt, fuktigt eller torrt blir det ingen nektar
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079