23948sdkhjf

Socker och lax ökar mest i pris

Det senaste året har världsmarknadspriserna på livsmedel ökat med 11 procent – priset på socker har stigit allra mest.
Enligt FN-organet FAO nådde världsmarknadspriserna de lägsta priserna på 10 år vid årskiftet. I år kom en vändning – sedan januari har de totalt stigit med 11 procent och socker klättrar mest med en prisökning på 75 procent, skriver TT.

Det är på grund av att Brasilien, som är en stor exportör på sockermarknaden, kraftigt minskat sin export. Istället används sockret för att producera etanol för den egna marknaden. De svenska butikspriserna har ännu inte kommit ikapp på grund av viss eftersläpning. Däremot behöver vi inte dras med högre priser på till exempel lösgodis eftersom det snarare är förädlingen som kostar än råvaran.

– Men vi köper allt mindre rent socker, som bitsocker eller strösocker. Sockerkonsumtionen har inte förändrats över tid, men sockret ingår i färdiga produkter i stället, säger Karin Brynell, vd på Svensk dagligvaruhandel, till TT.

Totalt sett har de svenska matpriserna ökat med en procent under året. Fiskpriserna har gått upp med fem procent, vilket till stor del beror på att efterfrågan av lax utklassar utbudet – i Chile, en av världens största laxexportörer, har odlingarna utsatts för omfattande fiskdöd till följd av förändrade miljöfaktorer.

Samtidigt har priserna på kaffe, kakao och te sjunkit med mer än sju procent tack vare en starkare svensk valuta som sänkt importpriserna.

Matpriserna i Sverige
Konsumentpriserna på livsmedel ökade med 1,4 procent under andra kvartalet jämfört med motsvarande period förra året.
Förändring i procent:
Bröd och spannmålsprodukter: 1,1
Fisk: 4,7
Mjölk, ost, ägg: 0
Oljor och fetter: 0,1
Frukt: 2,2
Grönsaker: 2,3
Sötsaker och glass 0,4
Kaffe, te och kakao: –7,6
Källa: SCB
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.158