23948sdkhjf

Kokosnöten i kris

De senaste årens trendanvändning har lett till att Karibien snart får slut på sin symbolfrukt.
En paraplydrink i kokosskal eller en med machete nyöppnad grön kokosnöt. Sinnebilden för kokosnöten är oftast kopplad till Karibiens ö-värld och dess stränder. Frukten som vuxit i Karibien de senaste 500 åren efter att europeiska kolonisatörer tog med sig den från Indiska oceanen har aldrig varit så populär som nu. Den för Karibien så förknippade tropiska frukten har de senaste åren blivit hyllad i västvärlden som en hälsobomb.

Kändisar fick kokosvattnet på flaska att rekordöka, Starbucks använder fruktens mjölk för sina lattedrycker som ett hälsosammare val, crossfit-utövare använder mjölken till sina paleodieter och priset på kokosnötsolja har stigit med 50 procent det senaste året.

Men på grund av stormar, torka och skadedjur de senaste åren har odlarna på Karibiens kokosplantager inte kunnat kapitalisera på trenden: sedan 1994 har plantagerna minskat med 17 procent, rapporterar Bloomberg. "Med den här takten är det berättigat att säga att Karibien börjar få slut på kokosnötter.", säger Compton Paul, koordinator på Trinidad-baserade Caribbean Agricultural Research and Development Institute till Bloomberg.

Karibiens kokosnötter är därför på väg att ta slut mitt i trenduppsvinget. Tillverkningen av kokosvatten, som är rik på bland annat kalium, beräknas bli en industri som omsätter 4 miljarder dollar inom tre år, men Karibien kan lämnas utanför när istället Indien, Filippinerna och Indonesien börjar plantera kokosnötter.

Enligt Melvin Bautista, ägare till en av Dominikanska republikens största producenter av kokosvatten börjar kokosnötterna att sina – både eftersom odlarna säljer direkt till utlandet, men också på grund av usel kvalitet på de kokosnötter han får tag i. Han ser bara en lösning: "Börja plantera fler kokosnötter.", säger han till Bloomberg.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078