23948sdkhjf

Vingården som sätter monopolet på prov

Den skånska vingården rundar reglerna och gör en förlängd gårdsförsäljning.
Under det senaste året har ägarna bakom Arilds vingård, en av Sveriges största, rundat Systembolaget och skapat en förlängd gårdsförsäljning, skriver P4 Malmöhus. Ägarna Jonas och Annette Ivarsson startade ett danskt företag för att kunna sälja det eftertraktade vinet inom lagens ramar.

– Vi har vårt vin här i Sverige. Sedan säljer vi det till ett danskt företag, som vi också äger. Sen skickar vi det till kunden, när de beställt och betalt, säger paret till P4.

Läs också: Perfekt år för svenskt vin

Enligt Land.se fraktas det beställda vinet från Arilds till färjan mellan Helsingborg-Helsingør för att frakta över det till deras danska vinbutik för att exportera det. Därefter är det bara att frakta tillbaka vinet med båten igen för att kunna plocka hem det och leverera det.

Det innebär att man i praktiken både kan beställa och hämta på gården, något som annars skulle betraktas som gårdsförsäljning. I EU är det bara i Sverige som man förbjudit ren gårdsförsäljning. Paret har hittills inte fått några problem med myndigheter

Tidigare jordbruks- och landsbygdsminister Eskil Erlandsson (c) var positiv till ett införande av gårdsförsäljning av alkohol, men nuvarande folkhälsominister Gabriel Wikström är emot frågan.

Liberalerna föreslog i förra veckan att Region Skåne, där en stor del av Sveriges vinproduktion ligger, under tre år ska bli ett testområde för gårdsförsäljning av öl och vin. Dels för att utveckla produktionen, men också för att öka intäkter, turism och arbetstillfällen.

– Vi är så pass positiva att vi ska börja skissa en gårdsbutik så småningom. Vad vi ser så är det egentligen majoritet för gårdsförsäljning om det skulle bli regeringsskifte om två år, säger Annette Ivarsson till P4
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078