Märkt fisk inte alltid hållbar
Tre av de mest populära fisk- och skaldjurssorterna är hållbarhetsmärkta trots överfiske och ohållbara bestånd.
Enligt granskningen skulle makrill (överfiskad), nordhavsräka (inte ett hållbart bestånd) och torsk från Nordsjön, Skagerack och Kattegatt (överfiskad) kunna fiskas på ett bättre sätt. Vissa forskare menar att märkningen inte håller vad den lovar.
– Det är inte klart att det gör det, men det kan göra det om man förändrar det. Det är så man måste se det. Och det ska man ställa krav på tycker jag, säger Cecilia Sorél, forskare inom hållbar konsumtion på Handelshögskolan vid Göteborgs Universitet, till Sveriges Radio.
Enligt Minna Epps, verksamhetschef på MSC, är fisket hållbart och uppnår kraven. Men eftersom märkningen har många olika kriterier handlar det inte bara om hur beståndet mår, utan det kan vägas upp av bättre omständigheter inom andra områden i bedömningen.
Även fisket av nordhavsräkan döms ut av forskare på Havsfiskelaboratoriet. Enligt Massimiliano Max Cardinale, som uppskattar räkbeståndet för Internationella Havsforskningsinstitutet, anser att det inte är hållbart på grund av ett osäkert bestånd.
– Jag tycker inte att det är speciellt optimalt när det gäller sån här MSC-certififiering. Beståndet är inte hållbart fiskat idag och det vet vi, säger han till programmet Kaliber.