23948sdkhjf

Strategin är här – men saknar handlingsplan

På måndagen presenterade regeringen propositionen för den svenska livsmedelsstrategin, men genomförandet är fortfarande oklart.
I förra veckan meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht att regeringen, Vänsterpartiet och Alliansen kommit överens om de övergripande målen för livsmedelsstrategin. Överenskommelsen välkomnades på bred front, men konkreta åtgärder efterfrågades.

När regeringen på måndagen lämnade över propositionen ”En livsmedelsstrategi för Sverige – fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet” till riksdagen saknades även då exempel på exakt hur målen ska uppfyllas.

– Livsmedelsstrategin ska leda till att lönsamheten och konkurrensförutsättningarna för branschen förbättras. Detta kommer förutom en ökad produktion, att leda till jobb och hållbar tillväxt i hela landet, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht i ett uttalande.

De övergripande målen förstås lätt – det ska skapas både jobb och tillväxt. Strategin riktar sig mot hela livsmedelskedjan fram till år 2030, och syftar till att öka produktion, lönsamhet, export och innovation, utan att tumma på miljömål. Produktionsökningen ska gälla i både de konventionella som ekologiska leden.

– Det finns inte så höga ambitioner från regeringens sida, och inte så många konkreta åtgärder, utan det är väldigt mycket viljeinriktning. Men det är inte riktigt det som svenskt lantbruk och livsmedelsproduktion behöver just nu, säger Kristina Yngwe (C), vice ordförande i riksdagens miljö- och jordbruksutskott, till TT.

Enligt Sven-Erik Bucht kommer strategin få mer kraft inom kort, då han ska presentera en handlingsplan relaterad till strategin.

Lantbrukarnas Riksförbund håller samma linje som när de övergripande målen presenterades – man välkomnar det. I ett pressmeddelande kallar man det för en "historisk vinst för svenskt jordbruk". Samtidigt uppmanar man regeringen att sätta i gång maskineriet för att förenkla regler och föreslå konkurrenskraftiga skatter och avgifter.

Enligt LRF ser man att strategin med sina produktionsmål innebär ett politiskt stöd för livsmedelsproducenter. Därför förväntar man sig också inom förbundet att höstbudgeten kommer att presentera åtgärder som gagnar lantbruk, bland annat genom lägre skatter.

Även branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandel välkomnar propositionen utifrån det konsumentfokus förslaget har. Organisationen ser gärna att regeringen satsar på en säker tillgång av både svenska och ekologiska råvaror, tillsammans med en fokusering på folkhälsa samt antibiotikaanvändning inom lantbruket.

Samtidigt vill man att det ska vara enklare regler även i handeln – framförallt för att se till att butiker kommer att finnas i hela landet. Dessutom vill man att tillsynen ska vara likvärdig över hela Sverige.

– Dagligvaruhandeln hoppas att landsbygdsministern ser livsmedelsstrategin som en möjlighet att agera kraftfullt för att få bukt med de stora problem som finns i livsmedelskontrollen och som snedvrider konkurrensen, säger vd Karin Brynell i ett pressmeddelande.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.071