En miljard till strategin
Handlingsplanen: 30 procent av marken ska brukas ekologiskt.
Ett av planens tydligaste mål för livsmedelsproduktionen rörde ekologiskt jordbruk – fram till 2030 vill man att 30 procent av all odlad mark ska brukas ekologiskt och att 60 procent av alla offentliga livsmedelsinköp ska bestå av ekoprodukter. Under 2015 användes cirka 17 procent av svensk jordbruksmark för ekologisk produktion, enligt statistik från Jordbruksverket.
Totalt är drygt en miljard vikt till genomförandet av strategin fram till 2019 – 484 miljoner ska gå till att göra livsmedelssektorn konkurrenskraftig och 540 miljoner är öronmärkta för arbetet med genomförandet av strategin inom ramen för Landsbygdsprogrammet som pågår fram till 2020. Ett 40-tal punkter ska genomföras fram till 2030, varav nio punkter presenteras i ett första åtgärdspaket. Information om ytterligare åtgärder kommer i mars.
Jordbruksverket kommer att vara en av de genomförande parterna i strategin, och man får i uppdrag att framställa en plan med etappmål i samarbete med både myndigheter och andra aktörer genom hela livsmedelskedjan. Bland punkterna finns ansvar för utvecklingen av fiskodlingar, en digitalisering av djurskyddskontrollen samt utveckling av rådgivning för köttproduktion.
Livsmedelsverket får i uppdrag att utveckla exportmöjligheter i länder utanför EU, minska matsvinnet samt höja kompetensen inom den offentliga livsmedelskontrollen.
– För att målen i strategin ska uppnås krävs att hela livsmedelskedjan bidrar och arbetar i samma riktning. Nu har vi en bra början. En ökad livsmedelsproduktion ger oss jobb i Sverige, en levande landsbygd och en tryggare framtid, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht i ett pressmeddelande.