Urdålig skörd ger dyr juice
Efter två år med dåliga apelsinskördar i Brasilien minskar lagret av juice rejält.
De senaste två åren har man upplevt usla skördar, med färre apelsiner av sämre kvalitet. Ett ytterligare skäl till att lagren med juice minskat är att flera odlingar har flyttats till områden där nederbörden varit högre. Det har orsakat att mängden vatten i apelsinerna ökat och att man därmed behöver använda fler apelsiner till per ton juice i produktionen.
Lagret av fryst, koncentrerad apelsinjuice låg på drygt 497 000 ton i slutet av december, en rejäl minskning jämfört med de 728 000 ton som fanns i lager i december förra året. När säsongen tar slut i juni beräknas lagret ligga på omkring 70 000 ton, vilket motsvarar tre veckors försäljning.
I slutet av 2016 nådde priset på juice det högsta priset någonsin på handelsplatsen i New York. Efter att ha sjunkit något sedan dess, ligger priset fortfarande på den högsta noteringen på fem år.