23948sdkhjf

Familjen Mandelmanns märkning mot reglerna

Etiketter med namn som Lyckomarmelad, Flörtsalt och Trotjänarkorv uppfyller inte EU-standard.
TV4-programmet som följer den självförsörjande familjen Mandelmann har mötts med stort intresse från svenska tittare – säsongsfinalen som nyligen sändes registrerade en miljonpublik och i februari meddelade TV4 att det blir en andra säsong.

Men allt är inte en dans på rosor för familjen, som också producerar konsumentprodukter av överskottet på gården. I höstas genomfördes en miljö- och livsmedelskontroll på familjens gård i närheten av Simrishamn, vilket ledde till att tre produkter stoppades för försäljning, skriver tidningen Land.

Anledningen var att etiketterna på de tre mest populära produkterna – Lyckomarmelad, Flörtsalt och Trotjänarkorv – inte uppfyller EU-standard och anses som vilseledande. Hårdast är reglerna när det kommer till exempelvis marmelad eller juice, då beteckningen måste vara helt korrekt.

Lyckomarmeladen måste därför kallas för tomatmarmelad, med ett varumärkesnamn utan marmelad-beteckningen. Korven och saltet kan fortfarande få heta som de gör, under förutsättningen att etiketten tydliggör att det handlar om fårkorv och örtsalt.

– Allt känns plötsligt bara så tråkigt, reglerna dödar kreativiteten för oss små tillverkare på landsbygden. Jag förstår inte varför inte Livsmedelsverket istället försöker lyfta och stötta oss, säger Marie Mandelmann till Land.

Nu måste Mandelmann-familjen ändra på etiketterna för att undvika vite, skriver tidningen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094