23948sdkhjf

Trendspaningen: Låg alkoholhalt på ölen här för att stanna

I den Spendrups-sponsrade rapporten State of Beer tror bryggare och bryggmästare i 14 länder att fokus kommer ligga på smaknyanser och lägre alkoholhalt.
I rapporten State of Beer, sponsrad av Spendrups, har ett sjuttiotal bryggare och bryggmästare i 14 länder intervjuats om ölens utveckling. Framförallt pekar rapporten på att vi börjar gå ifrån alkoholstarka öl med kraftiga smaker, för att istället fokusera mer på nyanser i smakerna och en lägre alkoholhalt i ölen.

– Öllandskapet är i ständig förändring och arbetet med State of Beer inleddes just för att vi ville veta mer om hur bryggare runt om i världen ser på nutidens och framtidens öl. Det senaste decenniet tycks det inom ölvärlden ha rått ett slags ”ju mer och intensivare smak desto bättre”-anda men vi börjar nu se att större fokus läggs på smaknyanser, säger Leif Börjesson, marknadsdirektör på Spendrups.

En återkommande filosofi bland bryggarna är att man vill göra så rena och naturliga öl som möjligt, där tillsatserna helst ska ligga på noll. Dessutom tror två tredjedelar av de intervjuade bryggarna att antalet öl med lägre alkoholhalt kommer att öka, och ungefär hälften av dem säger att de själva kommer att bidra till ökningen.

– Traditionellt har en viss alkoholhalt ansetts vara en förutsättning för att kunna göra smakrik öl men det är en föreställning som nu utmanas, säger Richard Bengtsson, bryggmästaren på Spendrups.

Dagens mest populära sort uppges vara IPA, medan många tror att veteölsorter som weissbier och witbier, tillsammans med lambic kommer att bli allt mer populära. De sorter som tippas tappa i popularitet är amerikansk lager, stout och porter.
Läs mer om: öl
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078