23948sdkhjf

Skärpt lagstiftning kring matfusk

I regeringens nya lagförslag framgår att allvarliga brott mot livsmedelslagen ska kunna resultera i fängelse i högst två år.
Regeringen skickar nu ut ett förslag på remiss, där allvarliga brott mot livsmedelslagen ska kunna ge fängelsestraff upp till två år.

– Matfusk är oacceptabelt. Det skadar förtroendet för svenska livsmedel och det svenska varumärket, som står för hållbarhet, god djurhållning och låg antibiotikaanvändning. Det är därför viktigt att Sverige signalerar att brott mot livsmedelslagen tas på största allvar. Det ska kosta att lura konsumenterna, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht i en kommentar.

För ett år sedan fick expeditions- och rättschefen Mats Wiberg i uppdrag att se över frågor om straffskalan och sanktionsavgifter på områdena livsmedel, foder, animaliska biprodukter och djurskydd.

Det förslag som nu är ute på remiss innehåller en rejäl skärpning av straffskalan där allvarliga brott mot livsmedelslagen ska kunna ge fängelse i högst två år. Tidigare fanns inte fängelsestraff med i straffskalan.

Därtill föreslås att ett system av sanktionsavgifter införs, för mindre förseelser och överträdelser, som ska hanteras av kontrollmyndigheterna. Det kommer fortfarande att vara möjligt att döma ut bötesstraff för andra överträdelser än de som omfattas av sanktionsavgiftssystemet.

Källa: Pernilla Hansson/Fri Köpenskap

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078