Givesco-ägda bageriet läggs ner
Dålig lönsamhet och prispress gör att man tvingas flytta produktion till systerbolaget Almondy.
– Det har i flera år varit dålig lönsamhet. Det handlar om att optimera produktionen vid de olika enheterna, säger Switsbakes vd Jonas Åberg till tidningen.
Anläggningen i Mantorp har framförallt producerat frysta produkter som muffins, brownies, munkar och kladdkakor. Företaget, som har huvudkontor i Malmköping, köptes upp av danska koncernen Givesco Bakery 2003. Inom samma koncern ingår sedan 2015 även Almondy, som nu tar över produktionen.
De fackliga förhandlingarna är redan klara och de anställda är uppsagda till sista augusti i år. Enligt Ken Clignéz, ombudsman på Livs och facklig representant i förhandlingarna ser han att den ökade bake off-trenden, som ofta innebär import av utländskt tillverkade bakverk, tillsammans med ett större fokus på EMV har pressat priserna och gjort det svårt för svenska bagerier.
– Branschen har haft ett stålbad de senaste åren men jag tycker att marknaden hämtat sig lite, säger Ken Clignéz till Östgöta Correspondenten.