23948sdkhjf

Årets första klimpar gav storkovan

Hemköps-butiken budade hem 40 kilo av de åtråvärda knölarna.
Årets första färskpotatis odlade på friland skördades torsdag förmiddag, men var redan såld sedan i onsdags. Potatisodlaren Ted Ivarsson i Förslöv mellan Halmstad och Helsingborg var först i år med att plocka potäter, som var av sorten Swift.

Enligt branschorganisationen Svensk potatis var det många grossister, handlare och kockar som var intresserade av få de första färskpotatisarna för året, vilket ledde till budgivning.

Vinnaren – Hemköps-butiken vid Torsplan i Stockholm – ropade hem 40 kilo för totalt 60 000 kronor. Hälften av vinsten skänktes till SOS Barnbyar. Kilopriset landade därmed på 1 500 kronor, för potatisen som sattes för nästan exakt två månader sedan. Trots en kylig aprilmånad klarade de sig, även odlaren menar att det var nära att de strök med på grund av kylan.

Intresset för de första potatisarna verkar vara ganska volatilt de senast åren – förra året såldes den första potatisen för 300 kronor kilot, medan den 2015 gick för 2 100 kronor kilot. Även skördeperioden ser ut att ha förskjutits.

– Det har varit tidiga vårar flera år i rad. Det verkar som det blir mer normalt med premiär i slutet av april, säger Ted Ivarsson till SVT Nyheter Helsingborg.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.236