Mesta köttet hos kommunerna utländskt
Många kommuner prioriterar djuromsorg på pappret, men i slutändan är det priset som avgör, visar en ny undersökning.
Sammanlagt har 210 av Sveriges 290 kommuner svarat på enkäten, där man bland annat fick ranka vilket som var viktigast vid en upphandling av kött: djuromsorg, ekologiskt, låg antibiotikaanvändning, lågt pris eller ursprungsland. Där svarade 55 procent av kommunerna att djuromsorg var mest prioriterat, även om det varierade något mellan storstäder och glesbygd.
I storstäderna var det fler kommuner som prioriterade låg antibiotikaanvändning för djuren, medan glesbygdskommunerna uppgav köttets ursprungsland som det viktigaste.
Samtidigt är det oftast priset som avgör. Totalt lägger köper kommunerna kött för 10 miljarder om året och omkring 40 procent av köttet som köps kommer från Sverige.
– Det är glädjande att många vill ha kött från djur som fötts upp med god djuromsorg. Samtidigt uppger var fjärde kommun att lågt pris är mest prioriterat vid upphandlingar. Det är en prioritering som sällan är förenligt med höga djurskyddskrav, säger Elisabet Qvarford, vd för Svenskt Kött.
Enligt Elisabeth Qvarford är det tillgången i jämförelse på svenskt nöt- och griskött som drivit upp priserna.
– Det som behövs i Sverige är fler djur på gårdarna. Det finns en stor efterfrågan på svenskt kött, vilket till viss del har drivit upp priserna. Men just nu är det en hel del nötköttsbönder som satsar framåt och även många grisbönder tror på framtiden och vill utöka sina gårdar, säger hon till TT.
I svaren från undersökningen säger omkring 60 procent av kommunerna att man vill ställa mer långtgående krav i dag, gärna gällande ursprung och närproducerat. Knappt 90 procent uppger att det även finns ett politiskt stöd att prioritera något annat än det låga priset. Nästintill alla kommuner menar att man i upphandlingarna av kött vill ta hänsyn till djurvälfärd, miljö och klimat.
Läs hela undersökningen genom att klicka här .