Svenskt nötkött på uppgång
Köttkonsumtionen pekar neråt – men svenskt nötkött ökar, visar färsk statistik.
Under årets första kvartal registrerades en ökning av konsumtionen av svenskt nötkött i förhållande till importerat kött – från 50 procent under samma period förra året, till 54 procent i år.
Enligt Patrik Ohlsson, ordförande för LRF Värmland, finns det flera troliga orsaker. Bland annat ser han att emv-produkter från Ica, Coop och Axfood ändrar i utbudet för att fokusera mer på ursprung än pris, samtidigt som märkningar som Kött från Sverige blivit mer framstående.
– Det är lättare att känna igen svenska produkter nu än för bara något år sedan. Vi har sett att efterfrågan på svensk råvara i korv också har ökat sen märkningarna, och inte bara på rent kött, säger han till Värmlands Folkblad .
Från LRF:s håll hoppas man nu att livsmedelsstrategin kommer att innebära fler budgetförutsättningar för att öka andelen svenskproducerade råvaror.
– Vi hoppas få se pengar till forskning, utveckling, exportkreditgarantier. Sen kan vi inte ha skatter på produktionsresurser som de i konkurrensländerna inte har, för då kan vi inte konkurrera med priset, säger Patrik Ohlsson till VF.