Findus ärtverksamhet fortsätter i Skåne
Samtidigt visar ny statistik att nedläggningen i Bjuv påverkat svensk produktion kraftigt.
Det man kallar ärtförädling, eller utvecklingen av Findus egna ärtsorter, har sedan 1950-talet drivits i företagets regi på Sellebergagården i Bjuv. Själva programmet kommer nu vara kvar i regionen – exakt var är ännu inte bestämt och beror på hur den kommande försäljningen av fabriksområdet ser ut.
– Det har alltid varit en separat anläggning jämfört med fabriken men det har med försäljningen av fabriken att göra – där kan gården i Selleberga ingå eller inte, säger Katarina Tell, vd för Findus Sverige, till sajten 8 till 5 .
Utvecklingen av ärtsorterna ska fortsatt skötas av Findus och dess personal, som dessutom tar över ansvaret för moderkoncernen Nomad Foods hela utvecklingsprogram för ärter.
– Vi kommer att utvidga vårt unika förädlingsarbete genom att utveckla nya ärtsorter för hela Nomad Foods Europa. Tillsammans står Nomad Foods-gruppen för mer än en tredjedel av europeisk produktion av frysta ärter, säger Findus forskningschef Agnese Brantestam i ett pressmeddelande.
Samtidigt har Jordbruksverket släppt ny statistik som visar att odlingen av svenska ärter har minskat kraftigt efter nedläggningen av Findus fabrik i Bjuv.
Trots det avtalet som träffades mellan Findus och dess nya leverantör Toppfrys – ett beställning på 5 000 ton ärter om året – minskade odlingen av ärter från 9 200 till 2 500 hektar mellan 2016 och i år. I Skåne minskade odlingen från 6 700 hektar till endast 400 i år, medan den under samma period växte i Toppfrys region Västra Götalands län med cirka 1 000 hektar.