Sverige först i EU med nytt spårsystem
Senast årsskiftet mot 2019 måste livsmedelsföretag använda nya systemet, som spårar de fiskprodukter som säljs i Sverige.
– Som första EU-land får Sverige nu ett centralt, nationellt och digitalt spårbarhetssystem. Det ger oss bättre kontroll på fångsterna ur havet genom att informationen om vad som händer efter landning ökar. På så vis motverkas också försäljningen av illegala fångster på öppna marknaden, säger Anders Bogelius, verksamhetsutvecklare på avdelningen för fiskförvaltning hos HaV, i ett pressmeddelande.
Med det nya systemet ska produkter som fångats eller odlats i havet kunna spåras från det att fiskaren först säljer sin fångst fram till slutdestinationen i butik eller restaurang.
– I första hand omfattar de nya kraven färska, frysta och kylda fiskeri- och vattenbruksprodukter som ska användas till livsmedel. Däremot omfattas inte beredda produkter som till exempel inläggningar och fiskpinnar, eller fångster som används till foder, säger Anders Bogelius, som tillägger att EU-kravet även gäller för beredda produkter.
Enligt HaV, som utvecklar och förvaltar systemet, har man infört systemet i dialog med både fiskerinäringen och livsmedelsbranschen. Det har sedan tidigare testats i ett pilotprojekt där ett 30-tal företag deltagit, bland annat fiskauktionerna i Göteborg och Smögen.
– Det finns redan idag några företag som använder sig av systemet i sin dagliga verksamhet för att skicka information vidare till sina kunder. De är positiva och tycker att det fungerar bra, säger Anders Bogelius.
Senast 1 januari 2019 ska de företag som berörs börja använda det nya spårbarhetssystemet, en siffra som HaV bedömer uppgå till cirka 300 företag. Den totala kostnaden för införandet beräknas till cirka 100 miljoner kronor, något som företagen kommer kunna söka bidrag för via Europeiska havs- och fiskerifonden.