23948sdkhjf

Eko ökar i lägre fart

Den ekologiska livsmedelsförsäljningen går fortsatt uppåt, men långsammare än tidigare år.
Försäljningen av ekologiska livsmedel i Sverige ökade med mellan 7 och 8 procent under första halvåret 2017, enligt en rapport från Ekoweb .

Det innebär att drygt 9 procent av all livsmedelskonsumtion i landet är ekologisk, och att det totala försäljningsvärdet kommer nå över 27 miljarder kronor om försäljningen ökar på samma sätt under andra halvåret.

Även om försäljningen fortsatt ökar är det i en lägre takt än tidigare år, påpekar man från Ekowebs sida. Det handlar främst om brist på råvaror, där tillgången på frukt och grönsaker har varit starkt begränsad på grund av uselt väder i södra Europa. Det har synts i detaljhandeln, där försäljningsökningen landade på mellan 2 till 3 procent.

– Alla stora aktörer ökar sin försäljning av ekologiska livsmedel. Men ökningen hade kanske kunnat vara det dubbla om all önskad råvara funnits tillgänglig och nått ut till hyllorna i butikerna, säger Cecilia Ryegård,chefsanalytiker på Ekoweb i ett uttalande.

Samtidigt ser man att svenska råvaruproducenter ökat sin tillverkning, främst vad gäller kött, och att försäljningen hos dessa "går generellt sett bra eller till och med mycket bra".

Hos en av dagligvarukedjorna, Coop rättare sagt, ser man att ekoandelen stigit till 10,3 procent under första halvåret 2017, en svag ökning från samma period förra årets 10,1 procent. Högst andel noterar man i Stockholms län, där 14 procent av försäljningen bestod av ekologiskt märkta produkter.

Ica säljer med sin position på marknaden mest ekologiska livsmedel, men mätt som andel av hela försäljningen hamnar man på 6,1 procent, skriver Dagens Nyheter .

Det berör dock de inköp som görs centralt, och beräknat på hur det ser ut tillsammans med de varor handlarna själva köper in tror kedjan att andelen landar i nivå med Axfood – det vill säga ungefär 7 procent, uppger Maria Smith, miljöchef på Ica, för DN.

Rapporten visar dessutom att ekoförsäljningen nu ökar mer inom offentlig sektor och foodservice än i handeln.

– Framför allt är det beslut i kommuner och landsting som påverkat, säger Cecilia Ryegård.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078