Osttillverkare tredubblar lagerytan
Prisbelönta gårdsmejeriet vill rikta blicken utomlands efter utökad produktion.
Enligt Svedjans vd Pär Hellström innebär det att hårdostarna nu kan lagras ungefär dubbelt så lång tid jämfört med de 12-16 månader man lagrar dem i dagsläget.
Samtidigt har man också renoverat mejeridelen, samt dubblat kapaciteten för ystningen. På längre sikt kan mejeriet, som samlat på sig priser i bland annat SM i mathantverk, börja sikta mot andra marknader än i dag.
– Vår geografiska marknad har successivt utökats och idag säljer vi vår ost i hela landet. När vi utökat produktionen ska vi också söka oss utomlands där vi insett att det finns ett stort intresse för våra ostar. Det blir då i första hand besök i London och i New York, säger Pär Hellström, vd och ostmästare, till Norran Affärsliv.
Tidigare i år började Svedjan ost samarbeta med Falbygdens ost i vad den senare kallar "Våra svenska gårdsostar". Samarbetet innebär att man tillsammans med fyra andra mejerier når ut till Ica-butiker i hela landet.