23948sdkhjf

Tidigare brand hemsöker Cloetta

En incident på fabriken i belgiska Turnhout i juni visade sig ha gjort större skada än vad man först befarat. Nu ser man att branden har skapat ekonomiska svallvågor i koncernen.
I årets andra kvartalsrapport meddelade godistillverkaren Cloetta att en brand inträffat i deras fabrik i belgiska Turnhout i juni. Branden drabbade en av produktionslinjerna, och koncernen kan nu se att linjen har större skador än vad man tidigare trott, skriver man i ett pressmeddelande.

Enligt koncernen har det lett till att kapaciteten begränsats, vilket i sin tur gjort att man producerat "betydligt lägre" volymer.

Det har lett till att man behövt lägga in fler skift på andra fabriker och lagt ut produktionen på utomstående företag för att kunna ta igen, något som lett till ökade kostnader. Dessutom har branden också skapat vissa leveransproblem – något som inneburit förlorad försäljning, skriver koncernen.

– Det är olyckligt att incidenten i vår fabrik i Turnhout har skapat spridningseffekter i vårt produktionsnätverk. I kombination med högre råmaterialkostnader och negativa valutakursdifferenser har detta skapat en del kortsiktiga utmaningar. Dessa utmaningar är emellertid under vår egen kontroll och vi kommer att kunna lösa dem, säger Henri de Sauvage-Nolting, vd för Cloetta, i pressmeddelandet.

Konsekvenserna kommer också synas i nästa delårsrapport – i beräkningarna tror man att det justerade rörelseresultatet kommer att bli omkring 40-50 miljoner lägre jämfört med fjolåret, då man landade på 203 miljoner kronor.

För att dessutom få fart på lönsamheten kommer koncernen att införa ett sparpaket, vilket kommer att presenteras senare i år.

– För att öka vår lönsamhet arbetar vi också med ett kostnadsbesparingsprogram som vi avser att lansera senare i år, säger Henri de Sauvage-Nolting.

En ny linje kommer att installeras i fabriken under våren nästa år, där försäkringar täcker större delen av direkta kostnaden, avslutar Cloetta
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079