Fortsatt ökning för svenskt kött
Den totala förbrukningen av alla större köttslag med svenskt ursprung går fortsatt upp. Samtidigt äter vi nu lika mycket matfågel som nötkött, rapporterar Jordbruksverket.
Griskött är fortsatt det köttslag som har störst andel svenskt ursprung (72,8 procent), följt av matfågel (68,2), nötkött (52,1) och lammkött (22,5). Förbrukningen av svenskproducerad matfågel och griskött har stadigt ökat de senaste åren, medan både nötkött och lammkött har pendlat några procent kring dagens nivåer.
När det kommer till totala förbrukningen, oavsett ursprungsland, sitter förbrukningen stadigt på cirka 87,5 kg per person och år.
Däremot syns vissa förändringar bland köttslagen. Under första halvåret 2017 minskade nötköttsförbrukningen med ungefär 6 hekto per person, medan den för matfågel ökade med 5 hekto – något som innebär att de båda köttslagen ligger på 12 kilo per person och år.
Jordbruksverket lägger dock in en brasklapp och poängterar att man inte kan basera konsumtionstrender på hur marknadsbalansen sett ut under ett halvår, då det kan bero på bland annat lagernivåer och produktionsvariationer.
– Det behövs betydligt längre tidsperioder för att kunna dra säkra slutsatser, säger Åsa Lannhard, jordbrukspolitisk utredare på marknadsavdelningen, i ett pressmeddelande.
Andelen svenskt kött av total förbrukning
Källa: Jordbruksverket
Januari-juni 2014 | Januari-juni 2015 | Januari-juni 2016 | Januari-juni 2017 | |
Griskött | 65,4 % | 67,7 % | 70,0 % | 72,8 % |
Nötkött | 52,3 % | 51,9 % | 49,9 % | 52,1 % |
Matfågel | 66,3 % | 66,3 % | 67,1 % | 68,2 % |
Lammkött | 24,2 % | 24,0 % | 20,9 % | 22,5 % |