De är årets bageriföretagare
Småländskt bageri prisas och lyfts fram för bland annat lönsamhet, tydligt ledarskap och "ett bransch- och yrkeskunnande utöver det vanliga".
Som segrare stod Tobias Karlsson och Mikael Pettersson Engström från det småländska bageriet Urshultsbagarn, som tog hem priset framför Nasif Fadel från Liba Bröd och Mattias Ljungberg från Tössebageriet, som kom på andra- respektive tredjeplats.
I motiveringen förklaras det bland annat att vinnarna lyckats kombinera ett genuint hantverk och modern teknik, samtidigt som man ökat både lönsamhet och omsättning. Därtill har man också lyckats visa upp en låg personalomsättning vilket enligt SBK tyder på ett bra ledarskap.
– Vårt framgångsrecept är att vi vågar jobba med metoder på samma sätt som man gjorde förr men i en modern tappning. I dagens hårda konkurrens har vi valt en kompromisslös linje som innebär att vi gör allt från grunden från råvaror med kvalitet. En strategi som visat sig långsiktigt framgångsrik både i hantverket och affärsmässigt, säger Tobias Karlsson och Mikael Pettersson Engström i ett pressmeddelande från SBK.
Martin Lundell, vd för SBK, fyller i och menar även att bageriet visat upp "ett bransch- och yrkeskunnande utöver det vanliga". Priset på 50 000 kronor är enligt organisationen ämnat för att bageriet fortsatt ska kunna utveckla företaget.
Urshultsbagarn har med sina i dag cirka 44 anställda sett en stadig ökning i omsättningen under de senaste åren, från 2012 års 36 miljoner kronor till förra årets 54 miljoner.