Svensk fiskenäring varnar för brexit
"Kan innebära kraftigt minskade intäkter för svenska fiskare och problem inom relaterad livsmedelsindustri".
SPF uppskattar att cirka 20 procent av deras fångst tas upp ur brittiska vatten, vilket i sin tur motsvarar 10 procent av Sveriges hela fångst. En förlust av fiskerätter i dessa vatten skulle innebära ett bortfall på omkring 150–200 miljoner kronor för fiskarna och mycket mer i efterkommande industriled.
– Det skulle kunna innebära kraftigt minskade intäkter för svenska fiskare och problem inom relaterad livsmedelsindustri. Jag ser egentligen inga alternativ till dessa fiskeplatser, säger Anton Paulrud till TT.
Värst skulle det bli för näringen på västkusten, som är de i Sverige som är störst beroende av fiske i brittiska vatten i dag. Framförallt består det svenska fisket i Storbritanniens vatten av ytgående fisk som makrill, sill, tobis och skarpsill.
Planen är att EU och Storbritannien i början av nästa år ska inleda samtal om hur handelsrelationen dem emellan ska se ut efter den senares utträde ur unionen, där även en förhandling om fiskerätterna kan komma igång.
Enligt landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) ser man det som viktigt att ta ett gemensamt ansvar för fiskebeståndet i Europa.
"Jag arbetar också tillsammans med mina europeiska kollegor i syfte att få till en så bra överenskommelse som möjligt för Sverige och EU", poängterar Bucht i en skriftlig kommentar till TT.