Insekter på Vikings meny
På rederiet Viking Lines restauranger kan resenärerna under våren prova på morgondagens smaker, när temamenyn Future Food bjuder på delikatesser från insektsvärlden. Menyn passar in som en naturlig del av företagets miljövärden, eftersom insekter är en bra och ekologisk proteinkälla. En trerätters insektmeny planerad av Anders Karlsson från Sveriges kocklandslag dukas upp på Röda båtarna under perioden 5 april till 31 maj i år.
– Vi vill fördomsfritt prova på nya alternativ. Insekter är både ett naturligt och miljövänligt val och en rik proteinkälla. När det gäller användningen av insekter som livsmedel är åsikterna förstås ännu delade och medan kampanjen pågår kommer vi naturligtvis även att bjuda på mer traditionella smakupplevelser, säger Viking Lines restaurangchef Janne Lindholm.
Som råvara är insekter något nytt för Viking Lines köksmästare, vilket har varit såväl en utmaning som en chans till kreativitet för Anders Karlsson från det svenska kocklandslaget, som har planerat Future Food-menyn för Viking Line.
Insektsmenyn består av förrätt, huvudrätt och dessert. Förrätten består bland annat av lättrökt algrimmad torskrygg, syrad fänkål och friterade gräshoppor. Huvudrätten är lamm som har fått sällskap av kryddrostade mjölmaskar. Andra tillbehör, förutom maskarna, är bl.a. frasig jordärtskocka och en ärt- och fårostkräm. I desserten förenas exempelvis mandelmazarin, jordgubbar och syrsor samt en kardemummagranola gjord av skalbaggslarver.